A gyümölcsökrendkívül fontos szerepet töltenek be táplálkozásunkban. Magas vitamin-, és rosttartalmuk miatt az egészséges étkezés tudatos alakításában is döntő fontosságúak. Nem csak fogyókúra, diéta esetén, hanem testsúlyunk szinten tartásában is nagy segítségünkre vannak a gyümölcsök.
A zöldségek nem csak nyersen, hanem párolva, főzve, sütve is fogyaszthatók, illetve önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt is, tehát nagyon változatos elkészítési módot kínálnak. A zöldségfélék biológiailag értékes tápanyagokat tartalmaznak az emberi szervezet számára, viszonylag alacsony energiafelvétel mellett. Fogyasztási idejük különböző tartósítási módszerekkel – hűtés, konzerválás, szárítás – meghosszabbítható.
A tej nagy arányban tartalmaz a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat és fehérjéket. Főleg csontozatunk számára fontos kalciumtartalma miatt fogyasztjuk. Manapság már nagyon sok féle tej kapható, többek között a szarvasmarha, juh, kecske, lókanca teje, de léteznek növényi eredetű tejek is, mint a szójatej vagy kókusztej.
A hús magas fehérjetartalma miatt könnyen emészthető és kiemelkedő helyet foglal el az emberi táplálkozásban. A húsok összetétele függ az állatfajoktól. Bár a legtöbb húson található kisebb-nagyobb mennyiségben zsír is, a hús fő tápanyagát a benne található fehérje adja. Gasztronómiai hagyomány szerint csak a madarak és az az emlősök izomszövetét nevezik „húsnak”…
Hírek
Figyelem! Az oldal még fejlesztés alatt áll! megértésedet köszönöm!
Szavazás